Rifat Latifi, MD, FACS, FICS, FKCS

Rifat Latifi, MD, është Profesor i Kirurgjisë në Universitetin e Arizonës, ish-kryeshef dhe profesor i Departamentit te Kirurgjisë në Kolegjin Mjekësor të Nju Jorkut (New York Medical College), Shkolla e Mjekësisë (Medical School), dhe Drejtor i Departamentit të Kirurgjisë në Rrjetin Shëndetësor të Qendrës Mjekësore Westchester në Valhalla, Nju Jork. Përveç kësaj, ai ka qenë shef i Kirurgjisë së Përgjithshme në Qendrën Mjekësore Westchester. Ai është anëtar i Kolegjit Amerikan të Kirurgëve (ACS), Kolegjit Ndërkombëtar të Kirurgëve (ICS) dhe i Kolegjit të Kirurgëve të Kosovës (KKK). Dr. Latifi është Kryetar Themelues i Kolegjit të Kirurgëve të Kosovës dhe Kryeredaktor i Revistës Kosova Journal of Surgery. Dr. Rifat Latifi shërbeu si Ministër i Shëndetësisë i Republikës së Kosovës nga 16 nëntor 2021 deri   me 6 tetor 2022. Njëkohësisht ai është krijues dhe ideator i programit të Telemjekësisë në Kosovë, Shqipëri, dhe Cabo Verde, Afrika. Ai është certifikuar nga Bordi Amerikan i Kirurgjisë në lëmin e kirurgjisë së përgjithshme dhe kujdesit intensiv kritik të kirurgjisë. Ai është i licencuar në Nju Jork dhe Arizona të SHB-së.

Dr. Latifi është mishërimi i kirurgut akademik, mentorit të kirurgjisë, studiuesit të zjarrtë dhe edukatorit kirurgjik me interes ndërkombëtar dhe global, i cili u promovua në postin e profesorit të rregullt të kirurgjisë vetëm pesë vjet pasi mbaroi specializimin  e Kirurgjisë në Universitetin Yale në 1999. Ai ka interesa të gjëra dhe gjithëpërfshirëse klinike dhe kërkimore, duke përfshirë kirurgjinë rioperative, kirurgjinë e traumës dhe kirurgjinë e përgjithshme komplekse, kujdesin kritik kirurgjik, vendimmarrjen kirurgjikale dhe kirurgjinë geriatrike, telemjekësinë dhe mbështetjen e të ushqyerit në kirurgji dhe pacientët me sëmundje kritike.

Ai ka qenë Drejtor i Departamentit të Kirurgjisë në Rrjetin Shëndetësor të Qendrës Mjekësore Westchester në Valhalla, New York, nga viti 2016 deri në nëntor 2021 dhe gjithashtu përgjegjës për reformat e mëdha dhe rindërtimin e departamentit të kirurgjisë në një departament të shquar akademik, klinik/kërkimor dhe me famë botërore.

Dr. Latifi ka mbaruar Fakultetin e Mjekësisë në Universitetin e Prishtinës, Kosovë. Ai shërbeu si specializant në ortopedi ne Klinikën Universitare të Universitetit të Prishtinës (1982-1985). Ai ka përfunduar specializimin  e tij në Kirurgjinë e Përgjithshme në Cleveland Clinic në Ohio dhe spitalin e Universitetit Yale, gjersa Edukimin post-diplomik në Traumë dhe Kujdesin Kritik Kirurgjik në Spitalin Lincoln, Kolegji Mjekësor i Nju Jorkut ne Nju York (1994-1999). Ai është autor ose bashkëautor i më shumë se 450 artikujve shkencorë dhe kapitujve të librave. Përveç kësaj, ai është autor/redaktor i 20 librave shkencorë dhe shërben në bordet editoriale të shumë revistave ndërkombëtare kirurgjikale. Ai është anëtar i një sërë organizatash shtetërore te Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe ndërkombëtare kirurgjikale, duke përfshirë këtu edhe Shoqatën Amerikane të Kirurgjisë, shoqatën më prestigjioze kirurgjikale në botë. Wshtë anëtar me korrespondencë i Akademisë së Kirurgëve të Argjentinës, që është krijuar më 1911.

Dr. Latifi njihet si një nga autoritetet botërore më të mëdha në telemjekësi dhe teleshëndet. Për më tepër, ai i është përkushtuar me pasion kirurgjisë globale dhe telemjekësisë ndërkombëtare si mjete për rindërtimin e sistemeve të kujdesit shëndetësor në vendet në zhvillim dhe vendet post-konfliktuale. Ai ka krijuar tre programe kombëtare të telemjekësisë në Evropë (Kosovë dhe Shqipëri) dhe Afrikë (Cabo Verde), për të cilat ka marrë çmimin e Kolegjit Amerikan të Kirurgëve  per vullnetarizëm kirugjik ndërkombëtar në 2015. Për më tepër, Dr. Latifi krijoi programin e parë të teletraumës dhe teleprezencës në Arizona, Southern Arizona Telemedicine and Telepresence (SATT), i cili u shërbeu popullsisë së margjinalizuar përgjatë kufirit SHBA-Meksikë.  

Dr. Latifi ka marrë gjithashtu “Çmimin e Arritjes së Shekullit 21 për Shëndetësi” nga “Programi Computerworld Honors” dhe “Çmimin Ndërkombëtar për Promovimin e Shëndetit” nga Komisioni i Akreditimit të Rishikimit të Shfrytëzimit (URAC). Në vitin 2017, ai u nderua me çmimin “No Land Too Far Award” nga Westchester Business Journal në Westchester, Nju Jork, dhe Top Doctors në 2020, 2021, 2022. Në vitin 2022 është dekoruar “Most Decorated Doctors” SHBA. Gjithashtu, atij iu dha “Certifikata e Vlerësimit” nga Shtabi i NATO-s, Bruksel, për përkushtimin dhe punën e shkëlqyer për Sistemin Shumëkombësh të Telemjekësisë. Ai ka marrë pjesë si kirurg vullnetar në Filipine që nga viti 2006, dhe shërben në Komitetin e Kolegjit të Kirurgëve të SHBA-së për Angazhimin Global. Aktualisht, Dr Latifi shërben si Zëvendës-President në Kolegjin Ndërkombëtar të Kirurgëve, Dega për SHBA, dhe është delegat nga Shteti i New York-ut në këtë organizatë. 

Bordi i Ligjvënësve të Qarkut Westchester shpalli 13 Nëntorin 2021 si “Ditën e Dr. Rifat Latifit,” në kuadrin e kremtimit të “Muajit të Trashëgimisë Shqiptare,” në nder të angazhimit të tij për shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve në Westchester County dhe në mbarë botën, duke mbikëqyr njëkohësisht programet kombëtare të telemjekësisë në vendlindjen e tij në Kosovë, Shqipëri, si dhe në Cabo Verde, Afrikë.

Registration

Forgotten Password?